6 typer av tidrapporterare – vem är du?

Tidrapportering är en både älskad och ogillad företeelse. Älskad av chefen som får full koll på lönsamheten, men ibland ogillad av medarbetaren som hellre lägger tid på annat. Vi har samlat de mest typiska tidrapportörerna och tipsar om funktionerna som hjälper dem på traven. Vilken typ är du?

Virriga Victor har massor av bollar i luften och hoppar ofta från uppgift till uppgift. Han tycker att det känns svårt att veta vad han egentligen lagt sin tid på.

• Tips från Blikk: Multitasking blir allt mer vanligt, plus att vi växlar mellan skärmar. Detta är Blikk anpassat till, du kan sköta tidrapporteringen i en app eller registrera din tid via i datorn. Genom att samtidigt jobba i Blikks projekthantering får Victor med många bollar i luften överblick och kan jobba mer strukturerat. Till exempel kan han använda den smarta projekttavlan, som han delar med alla i projektet, till att tydligt se vad han ska göra och när, samt till att skapa egna uppgifter och checklistor. Han kan också få hjälp av rutiner – som att i slutet av varje arbetsdag tänka igenom vad han gjort under dagen och direkt tidrapportera det.

Rutinmässiga Ruben värderar rutiner högt och har en stor mängd återkommande arbetsuppgifter. Hans tidrapportering ser i stora delar likadan ut från vecka till vecka.

• Tips från Blikk: Tidrapporteringssystemet i Blikk innehåller flera smarta funktioner för återkommande uppgifter och aktiviteter. Det finns bland annat möjlighet att starta och stoppa tidrapporter direkt från en order eller uppgift, kopiera föregående veckas tidsrader och systemet kommer även ihåg det senaste uppdraget som Ruben rapporterade på i mobilen.

Kreativa Kristina är företagets stora idéspruta och intraprenör (en entreprenör inom organisationen). Kristina uppfinner ständigt nya uppdrag och sätt att göra saker. Ovärderlig för företaget, men en administrativ mardröm. Hennes tidrapporter är raka motsatsen till Rutinmässiga Rubens och kräver ofta uppstädning av den som är ansvarig för faktureringen.

• Tips från Blikk: Som administratör har du möjlighet att ge medarbetare olika behörighet i tidrapporteringssystemet. I fallet Krångliga Kristina kan en lösning vara att låsa hennes möjligheter att skapa nya ordrar och projekt, för att på det sättet styra in henne i den befintliga strukturen. Istället kan Kristina skriva förtydligande kommentarer runt de ordrar eller projekt som hon registrerar sin tid på – något som inte går ut över ordningen och taxonomin i systemet.

Uppskjutar-Urban jobbar på med sitt och skjuter ständigt tidrapporteringen framåt i tiden. Först efter fjärde påminnelsen från sin attestansvarige sätter han sig ner för att lista ut vad han gjort på jobbet den senaste månaden.

• Tips från Blikk: Urbans beteende är vanligt och ofta kopplat till att inte riktigt inse värdet av tidrapporteringen – för alla på företaget. Genom att rapportera tid på ett effektivt sätt stiger ofta både debiteringsgrad och omsättning. Det betyder också att löneunderlaget är korrekt redan från början. Förklara varför tidrapporteringen är viktig och visa hur det i slutändan gynnar alla, det höjer motivationen. Det kan också vara bra att ha regler, till exempel en fast tid då föregående vecka ska rapporteras. Påminn om att det normalt bara tar några minuter att lägga in och lämna sin tidrapport varje dag.

På språng-Pernilla är aldrig på kontoret, men jobbar jämt. Hon är alltid på väg till kunder eller säljmöten. Tidrapporteringssystemet är hon däremot aldrig på väg till och när Pernillas tidrapport ska granskas finns inte så mycket av värde där.

• Tips från Blikk: Gamla system för tidrapportering krävde att du satt vid en dator innanför företagets brandväggar för att kunna fylla i dina timmar. Blikks app för tidrapportering är en av de mest uppskattade och använda delarna av våra tjänster och ett perfekt alternativ för Pernilla. Med den kan hon enkelt rapportera på språng – direkt från ett möte eller kanske på väg mellan två uppdrag.

Uppstyrda Ulrika har koll på allt och tidrapporterar i realtid.

• Tips från Blikk: I de flesta företag och organisationer finns medarbetare som sköter sin tidrapportering (och troligen även all annan administration) fläckfritt. Ta vara på de personerna och gör dem till ”super-users” eller mentorer för dem som har det tuffare.

Behöver du och ditt företag hjälp med att implementera ett tidrapporteringssystem och hitta rätt arbetssätt? Ta hjälp av oss på Blikk. Vi erbjuder även skräddarsydda utbildningar efter era behov. Kontakta oss så berättar vi mer!

Upptäck fördelarna med Blikk!

Relaterade artiklar

Jobba med projektplanering

BLOGG

Tidrapportering från en timanställd – tänk på det här

En timanställd som inte tidrapporterar får ingen lön, men vad ska man som arbetsgivare och anställd tänka på i tidrapporteringen?

Korttidspermittering

BLOGG

Tidrapporteringens historia – från tidbok och stämpelklocka till realtids-app

Tidrapportering är djupare rotad i historien än många tror. Vad kan vi lära oss av historien? Det tittar vi närmare på här.

Webbinarier

BLOGG

Fyra funktioner en bra mobilapp för tidrapportering måste ha

Apparna har vunnit kampen mot stämpelklockor och Exceldokument. Men vad borde man kräva av en mobilapp för tidredovisning?

Några av våra supernöjda Blikk-kunder

JDG revision
structor
JDG revision
Elite Accounting
Mero Rekrytering