Testa dig: Kan du de digitala modeorden?

digitala modeord
Den digitala världen svämmar över av ord som du troligen inte behöver bry dig om. Men några är garanterat här för att stanna. Vi har samlat 15 ord som kan vara bra att ha koll på – sätt igång och testa hur många du kan!

Https

Du känner säkert till förkortningen ”http” (Hypertext Transfer Protocol) från webbläsarens adressrad, den har funnits med sedan internets begynnelse. Men sedan ett par år tillbaka är det ”https” (Hypertext Transfer Protocol Secure) som alla pratar om. Https är en krypterad variant av http som gör att förbindelsen inte ska kunna avlyssnas av tredje part och att den webbplats som du befinner dig på är säker. Om du inte gjort om din webbplats till https så dyker numera en varning upp när besökare kommer dit.

AMP – Accelerated Mobile Pages

Om du gör en Googlesökning på telefonen så kommer du ibland se en blixtsymbol bredvid några av sökresultatens rubriker. Det betyder att den webbplatsen skapat en snabbversion av sin webbplats i Googles mobila webbformat AMP. Google satsar mycket på att göra webben snabbare så de som implementerat snabbformatet AMP får ofta komma högre upp i sökresultatet tack vare det.

Machine Learning (Maskininlärning)

Maskininlärning är en del av det större ämnet artificiell intelligens (AI). I maskininlärning ges AI-systemet förmågan att automatiskt analysera och lära av stora mängder data och sedan tillämpa det lärandet för att fatta bättre beslut. Några exempel är smarta tjänster för automatisk mötesbokning, produktrekommendationer hos e-handlare och bankers och spelbolags system för att upptäcka fusk.

Internet of things (IoT)

Internet of Things handlar om alla produkter och saker som är anslutna till internet. Det kan vara allt från kylskåp och toaletter till takpannor och skor. IoT är ständigt aktuellt och blir allt vanligare i samhället i takt med att tekniken förbättras och internetuppkopplingar blir snabbare och mer tillgängliga. Det 5G-nät som byggs ut nu i Sverige ger förutsättningar för att IoT ska kunna användas brett i framtiden.

Micro-moments

Micro-moments, eller mikroögonblick, är ett begrepp som syftar på alla de små snabba tillfällen under dagen då du tillskaffar dig information i mobilen. Det kan vara allt från att läsa ett sms till att sitta ner och läsa en artikel eller titta på ett videoklipp. Den som bygger digitala produkter eller arbetar med marknadsföring måste förstå sig på det här beteendet och anpassa sina produkter eller kommunikation därefter.

Quantum Computing

Listans kanske coolaste ord? Vi skriver det igen: Quantum Computing, kvantdator på svenska. Kvantdatorer kan lösa betydligt mer komplexa problem än klassiska datorer genom att använda kvantbitar istället för binära siffror (bitar). Du kanske hört att datorer är uppbyggda på ”ettor och nollor”? Kvantdatorer har inte den relativa begränsningen. De kan göra flera beräkningar parallellt vilket gör dem enormt mycket mer flexibla och kraftfulla. Svenska Chalmers har byggt en svensk kvantdator och Google har den snabbaste i världen. Googles dator har bland annat löst en algoritm på 200 sekunder som hade tagit 2,5 dagar för världens snabbaste dator att lösa.

Mobile First

De flesta webbplatsbesök görs numera från mobila enheter som smartphones och surfplattor. Det skiljer sig förstås för olika webbplatser, men mobilbesöken ökar hela tiden. Mobile First handlar om att utveckla webbplatser och digitala produkter med mobilen i fokus, istället för att först fundera på hur det ska fungera på en dator.

Instagramification

Idag är vi som människor, speciellt de yngre, vana vid att leta efter fina saker och stunder i vardagen som sedan skildras i sociala medier. Vi tar även för givet att få regelbunden uppskattning i form av ”tummen upp” och peppande kommentarer. Arbetsplatsen är inget undantag för det. Ordet Instagramification representerar organisationers strävan att förbättra sin arbetsplatsupplevelse och göra sina kontor mer ”Instagramvänliga” för att locka en ny generations talanger. Det behöver inte vara märkvärdigare än att lägga lite extra krut på presentationen av fredagsfikat, en blombukett till den som fyller år eller bjuda in till AW.

Extended Reality

Extended reality (XR) är ett samlingsnamn för teknik som förstärker eller ersätter verkligheten. Augmented reality (AR), Virtual reality (VR) och Mixed reality (MR) är tre olika typer av Extended reality. AR och MR använder teknik som adderar ett lager på verkligheten som du ser framför dig, till exempel stjärnkartaappen Night Sky eller spelet Pokemon GO. VR skärmar bort hela verkligheten runt dig och skapar en ny.

Flash Card Deck created by Joakim Arhammar with GoConqr

Svenska akademins nyord 2019 – kan du de digitala?

Digitala modeord uttalas gärna på engelska (som du säkert uppmärksammat vid det här laget), men många försvenskas och letar sig in i Svenska Akademins ordlista. 2019 blev sju ord med digital koppling intagna i den officiella ordlistan, vet du vad de betyder?

Animoji
Emoji utformad efter en persons ansikte. Animoji är en sammanslagning av animated och emoji.

ASMR
Sensorisk stimulering som skapar välbehag hos lyssnaren via ljud som försiktiga viskningar, prassel, knackningar och tuggande. Fenomenet syns i miljontals små filmer på bland annat Youtube.

Cybersoldat
Försvarsanställd inriktad på att bekämpa digitala hot från främmande makt och terroristorganisationer. Används även ironiskt när någon konsekvent och blint försvarar en annan person online.

Deepfake
Video, bild eller ljud där innehållet manipulerats på ett sätt som gör förvanskningen svår att upptäcka. Deepfake är bildat från orden ”deep learning” och ”fake”. Många aktörer som Facebook och regeringar för en aktiv kamp mot produktion och spridning av deepfakes. Det är ett i princip omöjligt uppdrag eftersom tekniken för att skapa deepfakes blivit så pass kraftfull och tillgänglig att privatpersoner kan använda den.

Deplattformering
Aktion riktad mot exempelvis nättjänster och mötesarrangörer som syftar till att frånta opinionsbildare inkomstkällor och möjligheten att sprida sina åsikter. Det mest publika och nutida exemplet är omvärldens tryck på Facebook och Twitter att begränsa amerikanske presidenten Donald Trumps framfart i sociala medier.

Digital tvilling
Digital avbildning av ett verkligt fenomen som gör det möjligt att utföra tester i datormiljö som om det vore i verkligheten. Används i allt från klimatforskning till marknadsföring.

Popcornhjärna
Tillstånd där hjärnan samtidigt ställs inför flera olika sinnesintryck, till exempel vid användning av mobiltelefon.

Sharenting
Föräldrars delning av bilder på sina barn i sociala medier utan att samtycke har inhämtats. Fenomenet blir allt mer aktuellt i takt med att första generationens ”sociala medier-barn” växer upp och börjar ifrågasätta sin opåkallade onlinenärvaro.

Övervakningsekonomi
System där digital information om konsumenters beteendemönster har stort ekonomiskt värde. Ständigt aktuellt ämne kopplat till sociala medier och företags hantering av personers personuppgifter.

Upptäck fördelarna med Blikk!

Relaterade artiklar

Jobba med projektplanering

BLOGG

Slipp utläggskaoset med digital kvittohantering

55 minuter. Så lång tid kan det ta för ett företag att hantera ett enda utlägg. Med ett digitalt system sparar ni värdefull tid och slipper högar med kvitton.

Projektmetoder

BLOGG

Arbetsledare, dags att planera inför julledigheten!

Jul och nyår närmar sig med stormsteg. Här delar vi med oss av en handfull tips som hjälper chefer och arbetsledare att skaffa ett försprång i den hektiska planeringen!

Webbinarier

BLOGG

Så lyckas du med uppföljningen av dina projekt

Här berättar vi mer om varför projektuppföljningen är viktig samt hur du går tillväga för att lyckas med detta moment.

Några av våra supernöjda Blikk-kunder

JDG revision
structor
JDG revision
Elite Accounting
Mero Rekrytering