Nya undersökningar: Hemmakontoret är här för att stanna

hemmakontor

Vi är många som längtar efter ”det nya normala” – och att få gå tillbaka till kontoret efter semestern. Men hur kommer vi egentligen att jobba efter pandemin? Blikk har läst tre nya rapporter som alla ger samma svar: Hemmakontoret är här för att stanna. Helst av allt vill vi svenskar jobba hemifrån måndag och fredag – och på kontoret mitt i veckan. 

För många av oss har pandemin inneburit att jobbet flyttat hem. Andra har arbetat på plats, men ändå behövt samarbeta med kollegor och kunder på distans. En sak har vi gemensamt: Pandemin har medfört att jobb – och även utbildning – flyttat in i molnet där vi förväntas jobba ihop och även umgås.

Blikk samlar företagets viktigaste funktioner i ett komplett flöde – från sälj till projekthantering, tidrapportering och fakturaunderlag. Testa gratis i 14 dagar!

 

67 procent kräver fortfarande mer fysiska möten

Och den flexibla arbetsplatsen är ingen övergående trend. Det visar tre aktuella studier. Den största är från Microsoft och bygger på att över 31 000 medarbetare i 31 länder – däribland Sverige – intervjuats.

Det amerikanska datorföretaget slår fast att…

  • Det flexibla arbetssätt som många nu vant sig vid är här för att stanna.
  • 73 procent av den globala arbetsstyrkan vill fortsatt kunna välja varifrån de ska arbeta – medan 67 procent samtidigt kräver mer fysiska möten med sitt team.
  • 66 procent av alla ledare planerar att förändra företagets kontorsmiljö för att bättre tillmötesgå de nya önskemålen.

Läs mer: Nio tips för att hålla effektiva möten

kontor

 

Svenska företag minskar kontorsytorna

Två svenska studier visar liknande resultat. Enligt Telias digitala index 2021 räknar hela 72 procent av de svenska företagen med att medarbetarna kommer att jobba mer på distans efter pandemin än tidigare.

4 av 10 företag med mer än 50 anställda planerar för att minska kontorsytorna – antingen genom att hyra ut platser eller flytta till mindre lokaler.

– Allt pekar på att fler kommer att jobba mer av sin arbetstid hemma än tidigare. Som anställd sparar du restid och kan jobba mer flexibelt, vilket inte minst unga medarbetare förväntar sig. Dessutom kan företagen minska sina lokalkostnader, säger Daniel Stark, chef för strategi och affärsutveckling på Telia.

Läs mer: Tips för ökat välmående när du arbetar på distans

 

Kvinnor mer positiva till distansjobb

6 av 10 svenskar vill jobba mer hemifrån än tidigare, även efter att restriktionerna släppts – och kvinnor är generellt mer positiva till distansjobb än män. Det visar den andra svenska studien ”Det hybrida arbetslivet” från Tele2 i samarbete med Kantar Sifo.

Om medarbetarna får bestämma vill de spendera 36 procent av sin arbetstid på distans, vilket motsvarar ungefär två dagar i veckan. Bästa dagarna för distansjobb är måndagar och fredagar. Dock är cheferna angelägna om att kunna begränsa och reglera distansjobbet – det visar alla de tre studierna.

hemmkontor-remote-work

 

Vi använder tekniken – men inte för att samarbeta

En annan tydlig tendens är att vi lärt oss att använda den digitala tekniken, men inte utnyttjar dess potential för att samarbeta.

Enligt Microsofts data har tiden för digitala möten mer än fördubblats och under februari 2021 skickades 40 miljarder fler e-postmeddelanden än i februari förra året. Användningen av samarbetsverktygen Teams och Zoom har exploderat under pandemin i Sverige, visar Telias siffror.

Samtidigt har mindre än 25 procent av de svenska företagen i grunden förändrat sina sätt att jobba, visar Telias rapport. Daniel Stark, chef för strategi och affärsutveckling på Telia:
– Många företag har nu tekniken på plats, men saknar arbetssätt som skapar smarta och effektiva arbetsflöden, energi och delaktighet.
Han fortsätter:
– Vi har lärt oss att ha videomöten, men utnyttjar inte digitala processer och samarbetsytor som underlättar jobbet mellan mötena. Vi behöver kort sagt bli bättre på att samarbeta digitalt hela arbetsdagen så att var och en inte sitter på en ”digital ö”. Företag som lyckas med det har massor att vinna.

> Vad innebär distansarbete för arbetsgivaren?

 

Hybridkontor gör företaget attraktivt

Microsoft kallar framtidens arbetsplats för hybridkontor – där vissa medarbetare återgår till sin arbetsplats, andra fortsätter att jobba hemifrån och en tredje kategori gör en kombination av båda delarna. Datorjätten slår fast att företag som lyckas skapa en bra hybridmiljö också blir en attraktiv arbetsgivare. Deras data visar att hela 40 procent av medarbetarna funderar på att byta arbetsgivare inom ett år – och för dem är ett genomtänkt upplägg kring just hybridarbete centralt.

Vill du veta mer om Blikk kan underlätta och effektivisera era arbetsprocesser? Kontakta oss för att boka en demo eller testa gratis här.

 

Tele2-rapporten: Optimalt jobba hemma måndag/fredag

Undersökning: ”Det hybrida arbetslivet”, rapport från Tele2 i samarbete med Kantar Sifo.
Deltagare: Svenskar 25-64 år som arbetar hel-/deltid på ett företag med mer än 10 anställda. Över 4000 personer intervjuades i april och november 2020.

De flesta vill jobba hemifrån två dagar
6 av 10 vill jobba mer hemifrån även efter att restriktionerna släppts, helst 36 procent av sin arbetstid på distans vilket motsvarar ungefär 2 dagar i veckan. Bästa dagarna för distansjobb är måndagar och fredagar.

Cheferna vill reglera distansjobbet
Cheferna tycker att distansarbetet bör begränsas till högst 1,5 dagar i veckan. Var femte chef vill kunna reglera vilka dagar flexibelt jobb är tillåtet och vill ha “check-in” en viss tid varje dag.

Äldre och kvinnor trivs bäst med att jobba hemma
De flesta trivs med distansarbetet, yngre trivs dock lite sämre. Kvinnor är något mer benägna att jobba på distans än män och trivs också bättre med det. Bland unga upp till 34 år är 58 procent nöjda medan 71 procent över 55 år berättar att de är nöjda.

Stockholmare gillar distansjobb bättre än norrbottningar
Stockholmare väljer i högre grad att jobba hemifrån än i andra delar av landet. I Norrbotten och Kalmar är man minst benägen att jobba på distans.

 

Microsoft-rapporten: Chefer planerar för hybridkontor

Undersökning: ”The Work Trend Index 2021”– global rapport från Microsoft.
Deltagare: Över 31 000 heltidsanställda intervjuades i januari 2021.

7 av 10 vill jobba flexibelt
73 procent av de anställda vill kunna fortsätta jobba på distans efter pandemin – samtidigt som 67 procent längtar efter mer personlig kontakt med sina kollegor och kräver mer tid för fysiska möten.

Cheferna vill skapa flexibla kontor
Mer än 80 procent av cheferna säger att de förväntar sig mer flexibla policys kring distansarbete efter pandemin. 66 procent planerar att anpassa arbetsplatsen till ”hybridkontor” där medarbetarna delar tiden mellan distans- och kontorsarbete.

Svenska chefer pressade av arbetsgivaren
65 procent av cheferna i Sverige säger att de mår bra med den nya arbetssituationen – jämfört med snittet i Europa på 54 procent. 61 procent av de svenska cheferna tycker dock att deras arbetsgivare kräver för mycket av dem. I resten av Europa är den siffran 45 procent.

4 av 10 svenskar funderar på att byta jobb
42 procent av de tillfrågade svenskarna överväger att byta jobb. 15 procent säger dessutom att det är troligt att de kommer göra det inom en snar framtid – och för dem är ett genomtänkt upplägg kring just hybridarbete centralt.

 

Telia-rapporten: Så krymper kontoren efter pandemin

Undersökning: Telias digitala index 2021 av undersökningsföretaget Nepa på uppdrag av Telia.
Deltagare: 1073 intervjuade på svenska företag (med från 1 till 500 anställda) i januari och februari 2021.

7 av 10 företag: Fler kommer att jobba hemifrån
Hela 72 procent av de svenska företagen räknar med att medarbetarna kommer att jobba mer på distans efter pandemin än tidigare.

Kontoren krymper
33 procent av företagen (0-500 anställda) planerar för att minska kontorsytorna, antingen genom att hyra ut platser eller flytta till mindre lokaler. Tendensen är tydligast bland större företag med över 50 anställda; 41 procent svarar att de tänker minska sina kontor.

Ökade digitala klyftor
De digitala klyftorna har ökat under pandemin. Andelen högdigitala företag har ökat från 22 procent före pandemin till 28 procent idag, medan de lågdigitala inte minskat i motsvarande takt.

Hinder för distansjobb
Vilka hinder finns det då för distansjobb? Förutom att vissa arbetsuppgifter inte kan utföras hemifrån, är ovilja hos de anställda och brist på tekniska och digitala lösningar de främsta hindren. På plats fyra kommer ovilja hos ledningen. Cheferna på stora företag är generellt mer skeptiska till distansjobb än på små.

Upptäck fördelarna med Blikk!

Relaterade artiklar

Jobba med projektplanering

BLOGG

Så lyckas du med projektledningen på hybridkontoret

Att leda projekt på hybridkontoret kan vara utmanande. Vi listar de vanligaste missarna – och tips på hur du åtgärdar dem!

Projektmetoder

BLOGG

Dags för semester – så loggar du ut från distansjobbet

Då reser vi oss från hemmakontoret och går på semester. Men hur får man den rätta ledighetskänslan när man jobbat hemifrån?

Webbinarier

BLOGG

Sex nycklar som gör en bra arbetsplats 2021

Här tittar vi närmare på vad som krävs för att bli en av Europas bästa arbetsplatser 2021, enligt Great Place to Work.

Några av våra supernöjda Blikk-kunder

JDG revision
structor
JDG revision
Elite Accounting
Mero Rekrytering