Vad är SRU?

SRU är en förkortning för standardiserade räkenskapsutdrag. Det innefattar en fyr- eller femsiffrig kod som används för att snabbt och enkelt kunna föra över uppgifter från bokföringsprogram till deklarationen.

Mer om SRU

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Digitala bokföringsprogram – allt vanligare

Digitaliseringen har medfört att allt fler företag använder sig av molnbaserade bokföringsprogram för att sköta sin löpande bokföring. För att uppgifterna ska kunna föras över från dessa program till deklarationer används bland annat SRU-koder och SRU-filer.

 

Ett sätt att föra över uppgifter från bokföring till deklaration

För att underlätta deklareringen använder sig Skatteverket av så kallade SRU-koder, vilket är en förkortning av standardiserade räkenskapsutdrag. Dessa koder består av fyra till fem siffror som är kopplade till de olika kontona i kontoplanen. När uppgifter ska föras över från ett bokföringsprogram till inkomstdeklarationen används således SRU-koderna istället för kontonumren.

 

Kontoplan – en förteckning över konton

En kontoplan är i korta drag en förteckning över samtliga konton som används i bokföringen. Det finns olika kontoplaner, men den allra vanligaste kallas för BAS-kontoplanen. Denna plan delas in i fyra grupper:

  • Tillgångar (kontoklass 1)
  • Skulder (kontoklass 2)
  • Intäkter (kontoklass 3)
  • Kostnader (kontoklass 4–8)

Alla konton som ingår i BAS-kontoplanen har en egen SRU-kod som gör det enkelt att föra över uppgifterna från ett bokföringsprogram till inkomstdeklarationen.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.