Vad är en skuld?

Den som har en skuld är skyldig någon annan pengar.

Mer om skulder

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Så uppstår skulder

Inom näringslivet är det inte ovanligt att man har skulder. En skuld kan nämligen uppstå när ett företag köper in produkter från en leverantör och betalar med faktura, vilket kallas för leverantörsskuld. Det kan även uppstå om man lånar pengar från banken.

Den som är skyldig någon pengar, vare sig det handlar om en privatperson eller ett företag, kallas för gäldenär, medan den som har lånat ut pengarna kallas för borgenär. 

 

Kortfristiga och långfristiga skulder

När det kommer till skulder inom näringslivet brukar man prata om kortfristiga respektive långfristiga skulder. De skulder som betalas tillbaka inom ett år anses vara kortfristiga, medan de som betalas senare än ett år anses vara långfristiga.

Exempel på kortfristiga skulder

  • Leverantörsskulder
  • Skatteskulder
  • Moms

Exempel på långfristiga skulder

  • Lån med längre bindningstider
  • Checkkrediter

 

Hur bokförs skulder?

Beroende på vilken kontoplan som tillämpas kan skulderna bokföras på olika kontoklasser. Den kontoplan som de flesta företag använder sig av kallas för BAS-kontoplanen. I denna bokförs skulderna i kontoklass 2. Det bör även tilläggas skulderna alltid tillhör den passiva sidan i företagets balansräkning.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.