Vad är startkapital?

Startkapital är ett begrepp som används för att beskriva det kapital som behövs för att starta och komma igång med en näringsverksamhet.

Mer om startkapital

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Startkapital – inte att förväxla med aktiekapital

För att starta ett bolag med företagsformen aktiebolag krävs det ett aktiekapital om minst 25 000 kronor. Detta är däremot inte detsamma som startkapital eftersom det utgörs av samtliga kostnader som förekommer under uppstartsfasen. Aktiekapitalet kan däremot ses som en del av startkapitalet.

När man är i färd med att starta upp ett företags krävs det vanligtvis en hel del startkapital för att finansiera anskaffningar och investeringar. Det kan exempelvis handla om att köpa in produkter, maskiner eller andra inventarier, men även för att betala lokalhyror och löner.

 

Hur får man fram ett startkapital?

Det är vanligtvis företagets ägare som går in med startkapitalet. En del väljer däremot att ta in en eller flera externa investerare som bidrar med hela eller delar av kapitalet i utbyte mot ägarandelar i företaget, alternativt lösa finansiering med hjälp av ett banklån. Under de senaste åren har det även vuxit fram andra sätt att skaffa sig startkapital, däribland crowdfunding.

 

Hur mycket startkapital behövs?

Hur mycket kapital som behövs för att starta upp en näringsverksamhet kan variera kraftigt från fall till fall. Det finns således inget generellt svar på denna fråga.

För att bilda sig en bättre uppfattning kring detta gäller det således att man funderar över verksamhetens art och omfattning. Något som bör göras redan innan verksamheter startar upp. Man bör exempelvis fundera över:

  • Vilken företagsform som bolaget ska drivas i och om det krävs något krav på start-/aktiekapital?
  • Om det ska köpas in några produkter för att skapa ett varulager?
  • Om det ska köpas in några maskiner eller verktyg?
  • Om det finns några andra inventarier som är nödvändiga för att komma igång med verksamheten?
  • Om det krävs någon lokal och vad den månatliga hyran i sådana fall ligger på?
  • Om man ska ta ut någon lön under de första månaderna?

Genom att besvara dessa frågor kan man få en bättre uppfattning om hur mycket startkapital som kan behövas.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.