Vad är en utbetalning?

En utbetalning innebär att pengar betalas ut från ett företagskonto.

Mer om utbetalningar

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Utbetalningar och inbetalningar

En utbetalning uppstår när pengar betalas ut från ett företag. Med andra ord uppstår det alltså vid betalningstillfället, exempelvis när ett företag betalar en faktura eller amorterar på ett lån. I samband med en utbetalning minskar företagets likvida medel.

Motsatsen till utbetalningar kallas för inbetalningar. Det innebär att företaget får in pengar, exempelvis vid försäljning av varor eller tjänster, vilket medför att de likvida medlen istället ökar.

 

Hur ska utbetalningar bokföras?

I enlighet med den svenska bokföringslagen måste samtliga affärshändelser bokföras enligt rådande praxis. För att underlätta bokföringen kan man använda sig av kontoplaner, där BAS-kontoplanen är vanligast förekommande, samt reskontra.

 

Utbetalning – inte att förväxla med utgift

Det finns många ekonomiska termer som har liknande namn och beskriver ungefär samma sak. Det är således lätt att man blandar ihop dem. Utbetalning bör exempelvis inte förväxlas med utgift.

En utgift uppstår i samband med att ett företag köper en produkt eller tjänst, med andra ord vid inköpstillfället. Utgiften utgörs av den summa som produkten eller tjänsten kostar och ska generellt sett bokföras som en leverantörsskuld. Utbetalningen sker vid betalningstillfället.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.