Vad är en styrelse?

En styrelse utgörs av en grupp personer som ansvarar för att bereda olika frågor och förvalta tillgångar i ett företag eller i en organisation.

Mer om styrelser

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Vilka företag och föreningar måste ha en styrelse?

Enligt svensk lag måste aktiebolag, ekonomiska föreningar samt ideella föreningar ha en styrelse. Hur styrelserna ska vara sammansatta och vilka uppgifter de ska arbeta med regleras i aktiebolagslagen respektive lagen om ekonomiska föreningar. Sammansättningen och uppgifterna kan således variera beroende på om det gäller ett företag eller en förening.

 

Hur ska en styrelse se ut?

I ett aktiebolag utgörs vanligtvis styrelsen av minst en styrelseledamot och en styrelsesuppleant. Är bolaget börsnoterat, det vill säga publikt, måste det finnas minst tre styrelseledamöter, varav en ska vara ordförande och en VD.

I en förening utgörs vanligtvis styrelsen av en ordförande, en kassör, en sekreterare, vice ordförande samt ett visst antal övriga ledamöter och suppleanter.

 

Vad gör en styrelse?

Styrelsens uppgift är att ansvara för bland annat organisation och beslutsfattande i ett företag eller i en förening. De har således en väldigt viktig roll när det kommer till strategier, affärsutveckling samt framtidsspaning. I ett aktiebolag ansvarar även styrelsen för att tillsätta en VD.

Det kan vara fördelaktigt att personerna som ingår i styrelsen har olika kompetenser och erfarenheter som kompletterar varandra väl. På så sätt ökar chanserna att ta välgrundade beslut som hjälper företaget eller föreningen att utvecklas i den riktning som styrelsen fastställt.


Relaterade ord: Aktiebolag, Ekonomisk förening, Företagsform


peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.