Vad är en proformafaktura?

Proformafaktura är en annorlunda fakturatyp som utställaren inte väntar sig betalning för. Den upprättas bara för formens skull (pro forma). Proformafakturor förekommer vanligtvis vid import och export av varor och syftar till att visa varornas värde och därigenom underlätta förtullningen.

Mer om proformafakturor

För dig som önskar mer djupgående information:

 

När används proformafakturor?

Proformafakturor används huvudsakligen vid förtullningsändamål. De upprättas vanligtvis när en avsändare ska exportera en produkt till ett annat land. I samband med att man exporterar något till ett annat land är man som avsändare tvungen att visa upp handlingar som styrker uppgifterna som angetts i tulldeklarationen. För att göra detta kan man upprätta en proformafaktura.

Denna typ av fakturor utgör således inte ett underlag för betalning, utan upprättas endast för att påvisa produkternas värde och underlätta förtullningen.

 

Vad ska en proformafaktura innehålla?

Vilken information som måste finnas på proformafakturor kan variera från land till land. Några av de vanligaste uppgifterna inkluderar:

  • Avsändarens namn och adress
  • Mottagarens namn och adress
  • En rubrik med texten ”Pro Forma Invoice”
  • Texten ”No charge. Value for customs purpose only”
  • Typ av kolli, antal, bruttovikt och förpackningens märkning
  • En detaljerad beskrivning av vad som finns i försändelsen
  • Datum när fakturan utfärdades
  • Namnteckning

 

Hur bokförs en proformafaktura?

Eftersom proformafakturorna inte utgör ett underlag för betalning ska de inte bokföras.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.