Vad menas med taxering?

Med taxering avses exempelvis det samlade värdet på en fastighet. Det kan inkludera både tomt- och byggnadsvärde. Taxeringen utgör grunden för taxeringsvärdet, vilket används för att avgöra hur mycket fastighetsskatt man är tvungen att betala.

Mer om taxering

För dig som önskar mer djupgående information:

 

När förekommer taxering?

I sin allmännaste form innebär ordet taxering att uppskatta och fastställa värdet på en tillgång. En av de vanligaste tillgångarna som taxeras är fastigheter. Om man äger en fastighet, exempelvis ett hus, en stuga eller en bostadsrätt, måste man ange dess värde i skattedeklarationen. Skatteverket uppger därefter vilket taxeringsvärde som bostaden har.

 

Hur beräknas taxeringsvärdet?

Taxeringsvärdet på en fastighet är inte detsamma som dess marknadsvärde, vilket är det pris som fastigheten mest troligt skulle säljas för på den allmänna marknaden. Enligt rådande bestämmelser ska istället taxeringsvärdet motsvara 75% av fastighetens marknadsvärde, två år innan taxeringen. Tänk däremot på att dessa regler kan ändras med tiden. Det gäller därför att alltid kontrollera vilka lagar och regler som gäller.

 

Är det bra att ha ett högt taxeringsvärde?

Ju högre taxeringsvärde som en fastighet har, desto högre fastighetsavgift måste fastighetsägaren betala per år. Det innebär också att fastigheten är värd mer pengar. Enligt nuvarande bestämmelser kan fastighetsavgiften uppgå till mest 8 874 kronor per bostadsbyggnad.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.