Vad menas med återbäring?

Återbäring är ett begrepp som kan användas på flera olika sätt. Beroende på sammanhanget kan således innebörden variera. I skattesammanhang används det för att beskriva de pengar som man kan få tillbaka av Skatteverket om man har betalat för mycket skatt under ett år. Det kan även användas i marknadsföringssammanhang. Då för att beskriva en slags rabatt, där kunder till ett företag får bonuscheckar eller rabatter som kan användas för kommande köp.

Mer om återbäring

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Skatteåterbäring

I Sverige betalar samtliga privatpersoner med en inkomst över 20 431 kronor per år skatt*. Hur mycket skatt man är tvungen att betala beror på flertalet olika faktorer såsom löne- och kapitalinkomster.

Som privatperson deklarerar man sina inkomster en gång per år och får då ett slutskattebesked där det framgår om man har betalat för lite skatt och måste göra en extra inbetalning, så kallad restskatt, eller om man har betalat för mycket skatt och får tillbaka pengar, vilket kallas för skatteåterbäring.

Även juridiska personer är tvungna att lämna in en skattedeklaration. När på året som detta ska ske kan variera beroende på vilken företagsform som verksamheten bedrivs i och hur räkenskapsåret ser ut. Skulle ett företag betala in för mycket skatt under räkenskapsåret kommer det att finnas ett överskott på deras skattekonto som de får tillbaka.

 

Återbäring i samband med shopping och marknadsföring

Återbäring förekommer inte enbart i skattesammanhang. Det förekommer också inom shopping och marknadsföringssammanhang där man även brukar prata om cashback shopping. Med detta avses en återbäring som kunder kan få när de handlar på specifika butiker.

Hur och när man får återbäringen kan variera från fall till fall. Många fysiska butiker ger exempelvis sina kunder poäng som kan användas för att få rabatt vid ett senare köp. Det finns även dem som omvandlar poängen till bonuscheckar.

Under senare år har cashback shopping blivit populärt även inom e-handel. Det finns även cashback sajter som vanligtvis ger tillbaka kunderna en viss procent av köpet som de kan använda vid nästa köp.

 

*Denna summa kan förändras med tiden. Det gäller därför att alltid kontrollera vilka rådande lagar och regler som gäller.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.