Vad är en grossist?

Företag som köper in stora volymer av varor, vanligtvis direkt från producenter men även från olika återförsäljare, för att sedan sälja dessa till andra företag, kallas för grossister.

Mer om grossister

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Hur arbetar en grossist?

En grossist köper in produkter i stora volymer, vanligtvis direkt från producenten men även från olika återförsäljare, och säljer sedan dessa till andra företag. Majoriteten av grossisternas kunder utgörs av företag inom detaljhandeln. De kan exempelvis bestå av en livsmedelsaffärs, en bygghandel eller en butik som säljer kläder, heminredning, sport- och fritidsprodukter.

De flesta grossister väljer att specialisera sig på en viss produkt eller ett visst segment, om än det finns dem som satsar på att kunna erbjuda en bredare produktportfölj.

 

Vilka fördelar har en grossist?

Genom att köpa in stora volymer kan grossisterna få rabatt och lägre priser från tillverkarna. Något som innebär många fördelar för hela värdekedjan!

För producenterna innebär det att dem kan sälja stora volymer direkt och därav får ett stabilare kassaflöde samt ett mindre varulager. Grossisterna kan sedermera erbjuda ett attraktivt pris på sina produkter, vilket är gynnsamt för återförsäljarna som köper in produkterna och sedan säljer dem till ett dyrare pris.

Genom att handla produkter från en grossist slipper många återförsäljare binda en stor del av sitt kapital i ett varulager, samtidigt som de kan ta del av andra fördelar när det kommer till logistik.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.