Vad är en förmån?

Förmån är ett samlingsnamn som används för att beskriva alla de ersättningar en anställd kan få av sin arbetsgivare, utöver lön. Exempel på förmåner inkluderar företagshälsovård, frisk- och sjukvård samt privata resor i en företagsbil.

Mer om förmåner

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Vilka förmåner kan man ha som anställd?

En del arbetsgivare erbjuder sina anställda förmåner utöver lönen. Förmånerna utgörs av produkter eller tjänster som innebär en besparing för den anställda. Det kan exempelvis handla om allt ifrån en mobiltelefon till företagshälsovård, frisk- och sjukvård samt leasing av en förmånsbil.

 

Vad händer när man nyttjar en förmån?

De flesta förmåner är skattepliktiga. Det innebär att anställda som nyttjar en förmån är tvungen att betala skatt. I regel ska förmånerna värderas till sitt marknadsvärde, vilket i dessa sammanhang kan kallas för förmånsvärde, men det finns även dem som värderas schablonmässigt.

 

Vilka förmåner är skattefria?

Det är inte alla förmåner som beskattas. Några exempel på skattefria förmåner inkluderar:

  • Massage och annan friskvård
  • Terminalglasögon
  • Mobiltelefon
  • Personalrabatter
  • Gåvor

Många gånger finns det däremot särskilda krav som ska uppfyllas för att förmånerna ska vara skattefria. Som exempel får friskvårdsbidraget som högst uppgå till 5000 kronor per år.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.