Vad är ett holdingbolag?

Ett holdingbolag, eller förvaltnings-/moderbolag som det också kan kallas, är ett företag som äger aktier och andelar i andra företag.

Mer om holdingbolag

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Varför startar man ett holdingbolag?

Ett holdingbolag bedriver sällan någon operativ verksamhet. Istället är syftet att äga aktier eller andelar i andra företag. De företag som holdingbolaget äger aktier i kan även benämnas som dotterbolag.

Det finns många potentiella anledningar till att någon väljer att starta ett holdingbolag:

  • Möjlighet att koncentrera kapital och sprida riskerna – Genom att starta ett holdingbolag har näringsidkare möjlighet att koncentrera vinster från flera verksamheter i ett och samma företag. Att flytta vinsterna till ett holdingbolag resulterar således i en större trygghet om det någon av dotterbolagen går i konkurs.

 

  • Möjlighet att flytta kapital mellan olika företag – Att placera vinster från flera verksamheter i ett holdingbolag är inte enbart ett sätt att minimera dem finansiella riskerna. Vinsten som ackumuleras i moderbolaget kan nämligen användas för att göra investeringar, finansiera tillväxt eller täcka eventuella underskott i något av dotterbolagen.

 

  • Möjlighet att skatta mer effektivt –Att starta ett holdingbolag kan även vara fördelaktigt ur ett skatteperspektiv.

 

I vilken företagsform drivs ett holdingbolag?

Ett holdingbolag drivs vanligtvis som aktiebolag. Det innebär således att ett holdingbolag startas på samma sätt som ett aktiebolag. Eftersom företagets huvudsakliga syfte är att äga aktier och andelar i andra bolag ska detta framgå i bolagsordningen.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.