Vad menas med förskottsbetalning?

En förskottsbetalning innebär att en kund betalar för en vara eller tjänst innan den har levererats eller utförts. Det är exempelvis vanligt att företag kräver förskottsbetalning av kunder med låg kreditvärdighet.

Mer om förskottsbetalningar

För dig som önskar mer djupgående information:

 

När förekommer förskottsbetalningar?

I de flesta fall erbjuder företag sina kunder betalningsvillkor på upp till 30 dagar. Det innebär att kunderna kan betala för produkten eller tjänsten efter att den mottagits eller utförts. I vissa fall, exempelvis om en kund har låg kreditvärdighet, kan företag välja att upprätta en förskottsfaktura som kunden måste betala innan varan eller tjänster levererats.

 

Har man rätt att kräva en förskottsbetalning?

Ja, ett företag har rätt att kräva en förskottsbetalning av en kund. Det är inte ovanligt att man kräver en förskottningsbetalning om det finns en risk att kunden inte klarar av eller har för avsikt att betala för sig. Likaså kan man begära en förskottsbetalning om produkterna eller tjänsterna som beställts medför stora investeringar för företaget, alternativt sträcker sig långt fram i tiden.

 

Hur gör man en förskottsfaktura?

Underlaget till förskottsfakturan kan antingen utgöras av en preliminär faktura eller en helt vanlig kundfaktura. Oavsett vilken typ av faktura som skickas ut bör det framgå vilka betalningsvillkor som gäller, det vill säga att den ska betalas i förskott. När kunden har betalat fakturan skickar företaget i regel ut ett kvitto som bekräftar att de mottagit betalningen.

 

Hur bokför man förskottsbetalningar?

Oavsett om man tillämpar fakturerings- eller kontantmetoden ska utgående moms redovisas när en förskottsbetalning erhålls. Det är betalningsdagen som avgör när momsen ska redovisas och inte faktureringsdagen. Såväl säljare som köpare måste redovisa moms under den period som betalningen görs.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.