Vad är ränta?

I vardagligt tal avser ränta den kostnad som en låntagare betalar till en långivare för att låna pengar. Det finns däremot en mängd olika typer av räntor. Beroende på vilken av dem man talar om kan således innebörden variera.  

Mer om ränta

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Olika typer av räntor

Såväl privatpersoner som juridiska personer kan låna pengar av banker och andra långivare. När man pratar om ränta i dessa sammanhang syftar man vanligtvis på den kostnaden som låntagaren, även kallad gäldenär, måste betala till långivaren, även kallad borgenär. Faktum är däremot att det finns en mängd olika typer av räntor:

 

Nominell ränta

Med nominell ränta avses räntesatsen exklusive uppläggningsavgifter, aviavgifter och andra eventuella avgifter som kan påverka den totala lånekostnaden.

 

Effektiv ränta

Med effektiv ränta avses den totala lånekostnaden under en ettårsperiod. Denna räntesats inkluderar således den nominella räntan samt alla avgifter och andra eventuella kostnader som kan påverka lånekostnaden.  

 

Fast ränta

Fast ränta förekommer vanligtvis i samband med att man tecknar ett bolån. Det innebär att man binder lånet hos en speciell långivare, vanligtvis under en period om 1–5 år, i utbyte mot en fast räntekostnad. Skulle låntagaren betala av lånet innan bindningstiden löpt ut kan långivaren kräva en så kallad ränteskillnadsersättning.

 

Rörlig ränta

Motsatsen till fast ränta kallas för rörlig ränta. Det innebär att man inte har någon bindningstid på lånet, alternativ en väldigt kort sådan, men att räntesatsen kan variera med tiden. Den kan alltså öka och minska.

 

Reporänta

När banker lånar pengar från Riksbanken måste de också betala ränta. Denna ränta kallas för reporänta.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.