Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är ett begrepp som används för att beskriva den totala kostnaden för ett lån under en ettårsperiod. Detta inkluderar alltså räntekostnader men även uppläggningsavgifter, aviavgifter och andra eventuella avgifter som kan vara kopplade till lånet.

Mer om effektiv ränta

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Vad är skillnaden mellan effektiv ränta och nominell ränta?

I samband med att man ska låna pengar kan man komma i kontakt med begreppen effektiva respektive nominell ränta. Den effektiva räntan avser den totala lånekostnaden medan den nominella räntan endast avser räntesatsen exklusive alla övriga avgifter som kan vara kopplade till lånet.

 

Hur räknar man ut den effektiva räntan?

För att beräkna den effektiva räntan måste man ta samtliga lånekostnader i beaktning.

Exempel

Låt säga att man ska låna 100 000 kronor med en nominell ränta på 5 procent. Utöver räntan tillkommer en uppläggningsavgift på 395 kronor samt en aviavgift på 25 kronor per månad. Den effektiva räntan blir då:

100 000 kronor (lånebelopp) x 0.05 (nominell ränta) = 5 000 kronor

25 kronor (aviavgift) x 12 = 300 kronor

5 000 kronor (räntekostnad) + 300 kronor (aviavgift) + 395 kronor (uppläggningsavgift) = 5 695 kronor i effektiv ränta

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.