Vad är ett OCR-nummer?

OCR-nummer är en förkortning för Optical Character Recognition och fungerar som ett referensnummer. Det förekommer vanligtvis på fakturor och används för att identifiera betalningar från specifika personer.

Mer om OCR-nummer

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Hur ser ett OCR-nummer ut?

Ett OCR-nummer består uteslutande av siffror. Det finns inga bestämmelser som reglerar hur många siffror ett OCR-nummer ska bestå av. Längden kan således variera från fall till fall. Det som alla OCR-nummer har gemensamt är däremot att de innehåller siffror som kan kopplas till en specifik person eller kund, exempelvis ett person-, kund- eller fakturanummer.

 

Var hittar jag OCR-numret på en faktura?

På de flesta fakturor, fysiska som digitala, hittas OCR-numret i det nedre vänstra hörnet. Numret har vanligtvis ett standardteckensnitt som gör det enkelt att identifiera men även skanna in på en girocentral eller mobil.

 

Varför används OCR-nummer?

De flesta företag erbjuder sina kunder möjlighet att betala med faktura. När fakturan ska betalas av kunden sker vanligtvis inbetalningen till ett plus- eller bankgironummer. För att inbetalningen ska kunna knytas till en specifik person (fysisk eller juridisk) måste kunden ange sitt unika OCR-nummer.

OCR-numret gör det även möjligt för mottagaren att registrera betalningen automatiskt och slipper således tidskrävande administration. Det är också därför som de flesta företag idag kräver att OCR-nummer ska användas vid inbetalningar.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.