Vad är factoring?

Factoring är en tjänst som mestadels erbjuds av finansbolag och vissa banker. I korta drag innebär det att ett företag säljer, eller belånar, sina fakturor till ett finansbolag.

Mer om factoring

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Hur fungerar factoring?

Factoring kan ses som ett alternativ till traditionella banklån för juridiska personer. Generellt sett innebär factoring att ett företag säljer en eller flera kundfakturor till ett finansbolag, alternativt tar ett lån med kundfakturor som säkerhet.

Företaget som säljer eller belånar sina fakturor får tillgång till likvida medel, medan factoring-företaget tar över ansvaret för fakturahanteringen och allt vad det innefattar, däribland påminnelser, kundreskontra och eventuell inkasso.

Skulle det vara så att fakturan går vidare till inkasso är vanligtvis företaget som sålde fakturan tvungen att ersätta factoring-företaget. Det är därför viktigt att man alltid läser igenom och är införstådd med de regler och villkor som gäller.

 

Vilka för- och nackdelar finns det med factoring?

Det finns många potentiella anledningar till att företag väljer att sälja eller belåna sina fakturor. En av de främsta fördelarna med att använda sig av factoring är att man får snabb tillgång till likvida medel, stärker kassaflödet och skyddar sig mot kreditrisker.

För många små och medelstora är ett solitt kassaflöde essentiellt för kunna betala kortsiktiga skulder, leverantörsfakturor, löner, moms och andra eventuella utgifter. Blir betalningstiderna långa riskerar verksamheten att få likviditetsproblem som i värsta fall kan leda till konkurs. Factoring är ett sätt att förhindra detta.

Den främsta nackdelen med dessa tjänster är priset, som kan vara förhållandevis högt.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.