Vad menas med joint venture?

Joint venture innebär att minst två företag bildar ett gemensamt bolag.

Mer om joint venture

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Vad är ett joint venture-bolag?

När två eller fler befintliga företag bildar ett nytt bolag kallas det vanligtvis för joint venture eller samriskföretag, samarbetsbolag eller konsortium på svenska. Det finns flera potentiella anledningar till att näringsidkare väljer att bedriva en gemensam verksamhet. Många ser det exempelvis som ett bra sätt att sprida de ekonomiska riskerna och samtidigt kunna nyttja den expertis som finns i respektive verksamhet.

 

Hur fungerar joint venture i praktiken?

Det finns olika sätt att ingå och driva ett joint venture-bolag på. Vanligtvis fungerar det på så sätt att två eller fler parter startar ett nytt aktiebolag som de har ett gemensamt inflytande över. I samband med detta upprättar parterna ett joint venture-avtal där det tydligt framgår vilka överenskommelser som gäller samt hur det gemensamma bolaget ska agera i olika situationer som kan uppstå.

Startar och bedrivs joint venture-verksamheten som ett aktiebolag ska det även följa alla lagar och regler som finns för denna företagsform, däribland årsredovisningslagen.

I de fall som parterna inte startar ett nytt gemensamt företag upprättas vanligtvis ett samarbetsavtal där det framgår hur de två befintliga näringsverksamheterna ska samarbeta.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.