Vad är ett momsregistreringsnummer?

Momsregistreringsnummer, eller momsnummer, är ett unikt serienummer som alla momsregistrerade företag innehar. Internationellt kallas det för VAT-nummer.

Mer om momsregistreringsnummer

För dig som önskar mer djupgående information:

 

När används momsregistreringsnummer?

Alla näringsverksamheter i Sverige och övriga EU-länder tilldelas en unik nummerserie som kallas för momsregistreringsnummer eller VAT-nummer. Detta nummer ska sedan anges på samtliga fakturor och kvitton som företagen utfärdar.  

 

Hur ser ett momsregistreringsnummer ut?

Momsregistreringsnumret kan se olika ut beroende på vilken företagsform verksamheten bedrivs i.

 

Juridiska personer

För svenska aktiebolag och andra juridiska personer baseras momsregistreringsnumret på företagets organisationsnummer. Därutöver lägger man till den svenska landskoden SE innan den första siffran och avslutar med sifforna 01.

Så här kan ett momsregistreringsnummer för aktiebolag och andra juridiska personer se ut:

  • SE123456123401

 

Enskilda näringsidkare

För enskilda firmor baseras istället momsregistreringsnumret på näringsidkarens personnummer. Även här kompletterar man med den svenska landskoden och siffrorna 01.

Så här kan ett momsregistreringsnummer för enskilda näringsidkare se ut:

  • SEÅÅMMDDXXX01

 

Varför används momsregistreringsnummer?

Momsregistreringsnumret gör det enklare för Skatteverket (och deras motsvarigheter i andra EU-länder) att redovisa momsen. Det underlättar även när omvänd moms ska användas.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.