Vad är en momsdeklaration?

Företag som är momsregistrerade är tvungna att redovisa sin in- och utgående moms till Skatteverket. Detta görs via en så kallad momsdeklaration.

Mer om momsdeklarationer

För dig som önskar mer djupgående information:

 

Vem behöver lämna in en momsdeklaration?

I näringslivet kommer näringsidkare i kontakt med ingående och utgående moms. Det förstnämnda förekommer i samband med att ett företag köper in produkter eller tjänster medan det sistnämnda förekommer vid försäljning.

Alla näringsidkare som bedriver en näringsverksamhet är tvungen att redovisa och betala moms för de produkter och tjänster de handlar med. Den ingående och utgående momsen ska redovisas i en så kallad momsdeklaration.

Om den utgående momsen är större än den ingående måste näringsidkaren betala in mellanskillnaden till staten, vilket i vardagligt tal kan benämnas som restskatt. Överstiger däremot den ingående momsen den utgående får man istället tillbaka mellanskillnaden, vilket kan kallas för skatteåterbäring.

 

Hur ofta ska momsdeklarationen lämnas in?

Hur ofta man är tvungen att redovisa sin moms beror på företagets omsättning:

  • Näringsverksamheter med en årlig omsättning på högst 1 miljon kronor måste redovisa sin moms minst en gång per år, men kan välja att göra det kvartals- eller månadsvis.
  • Näringsverksamheter med en årlig omsättning på 1–40 miljoner kronor måste redovisa sin moms minst en gång per kvartal, men kan välja att göra det månadsvis.
  • Näringsverksamheter med en årlig omsättning på över 40 miljoner kronor måste redovisa sin moms varje månad.

Momsdeklarationen kan lämnas in via Skatteverkets e-tjänst eller fysiska blanketter.

peter bergkvist tromb

VÅRA PRODUKTER

Blikk – det enkla affärssystemet

Blikk är ett flexibelt system som hjälper ert företag att minska administrationen, spara tid och öka lönsamheten. Boka demo eller testa gratis i två veckor.

resursplanering

BLOGG

Fördjupa dina kunskaper

Här kan du ta del av nyheter, tips och guider som berör Blikk, men även få inspiration och läsa mer om ämnen som tidrapportering, projekthantering och resursplanering.

redovisningsbranschen trender

GUIDE & FAQ

Lär dig mer om Blikk

Här hittar du både guider och FAQ:er om funktionaliteten i vårt system. Du hittar bland annat information som berör tidrapportering och kvittohantering i Blikk.