Maximera framgången med ett bra projektteam

Projektteam

Ett framgångsrikt projekt kräver mer än bara en bra idé eller en tydlig plan. Det kräver ett väl effektivt team. Här delar vi med oss av konkreta tips som hjälper dig att sätta ihop det optimala teamet för dina kommande projekt!

 

Vikten av ett bra projektteam

Få saker har en så stor inverkan på ett projekts framgång som teamet. Genom att inkludera rätt personer i dina projekt kan du:

 

Möjliggöra kreativitet och innovation

Ett team med olika kompetenser och erfarenheter kompletterar varandra väl och skapar goda förutsättningar för ett framgångsrikt samarbete där varje medlems styrkor kommer till sin rätt. Något som i sin tur främjar kreativitet och innovativa lösningar.

 

Minska risken för missförstånd och fel

Kommunikation är en nyckelkomponent för framgångsrika projekt. Ett välkomponerat team främjar en öppen och tydlig kommunikation både inom gruppen och med utomstående intressenter, vilket minskar risken för missförstånd och felaktigheter.

 

Främja produktivitet och prestation

När varje medlem känner sig betydelsefull ökar deras motivation och engagemang. Något som i sin tur stärker teamet och skapar en positiv arbetsmiljö som främjar samarbete, produktivitet och prestation.

 

Hantera risker på ett proaktivt sätt

Genom att utnyttja olika perspektiv och erfarenheter inom teamet kan man förutse potentiella utmaningar samt förebygga och hantera dessa på ett proaktivt sätt, vilket minimerar risken för förseningar i projektet.

 

Så sätter du ihop ett framgångsrikt team

Att sätta ihop ett framgångsrikt team kan vara enklare sagt än gjort. Här har vi samlat en handfull konkreta tips som hjälper dig med detta:

 

Definiera projektets mål

Det allra första du bör göra är att sammanställa en projektplan med tydliga målsättningar. Genom att förstå vad det är som ska uppnås blir det enklare att identifiera vilka erfarenheter och kompetenser som krävs för ett framgångsrikt genomförande.

 

Utvärdera tillgängliga resurser

När du väl har kommit underfund med projektets målsättningar är det dags att se över vilka av dina kollegor som har de nödvändiga kompetenserna och erfarenheterna. Här kan de vara fördelaktigt att ta hänsyn till tidigare projekt och prestationer.

Om det behövs, överväg att anställa eller engagera externa konsulter för att komplettera teamet och tillföra nödvändig expertis.

 

Skapa en balanserad grupp

Förutom att utvärdera medarbetarnas kompetenser och erfarenheter kan det också vara bra att titta på andra faktorer som ålder och kön. En balanserad grupp främjar vanligtvis samarbete, kreativitet och innovation.

När du har hittat rätt personer till teamet kan du med fördel använda Blikks resursplaneringsverktyg för att skapa en resursplan för ditt projekt:

Digital resursplanering

 

Tydliggör roller och ansvar

För att undvika förvirring, dubbelarbete och förseningar är det fördelaktigt att tydliggöra vad varje teammedlem förväntas göra. Använd Blikks digitala uppgiftstavla för att bryta ner projektet i olika deluppgifter och delegera dem till rätt deltagare:

Uppgiftstavlor som bygger på Kanban-metoden

 

Ge teamet rätt förutsättningar

Förutom att sätta ihop teamet bör du även prioritera att ge alla deltagare rätt förutsättningar att lyckas med deras arbete. Detta innefattar både stöd, resurser och verktyg, men även regelbundna möten, utbildning och coachning.

 

Underlätta projektarbetet med Blikk

Med Blikk får du full kontroll över företagets projekt. Du kan enkelt samarbeta med dina kollegor och skapa överskådliga tavlor, listor och uppgifter som gör det enkelt att föra projektet framåt samt följa hur arbetet går enligt den uppsatta tidsplanen. När ett projekt är avslutat finns möjligheten att skapa rapporter som sammanfattar all viktig historik som behövs för att kunna göra en utförlig utvärdering.

Upptäck fördelarna med Blikk!

Våra kunder har ordet

”Blikk är lätt att använda! Vi har en hel del medarbetare med begränsad teknikvana, men även för dem går det bra att tidrapportera via Blikks mobilapp.”

– Henrik Haltorp, InduMate Karlstad, användare av Blikk Pro

”Efter implementeringen av Blikk har vi kunnat minska ner på antalet program, vilket har lett till stora tid- och kostnadsbesparingar.”

– Helena Wackt, Diem Ekonomibyrå, användare av Blikk Byrå

"Att kunna arbeta i ett sömlöst flöde med offerter, tidrapportering och ekonomisk uppföljning underlättar verkligen för oss."

– Christophe Mourou, Integration Design, användare av Blikk Pro

”Med Blikk sparar vi massor av värdefull tid. Vårt förra affärssystem var alldeles för tungarbetat och tidskrävande.”

– Maria Mogensen, Rockstore Engineering, användare av Blikk Business

”Tack vare Blikks partnerportal kan vi dela dokument och viktiga handlingar med våra kunder på ett snabbt och smidigt sätt!”

– Nicklas Paulsson, Qrev, användare av Blikk Byrå

Relaterade artiklar

Projektmetoder

BLOGG

5 funktioner du bör kräva av ett verktyg för projektplanering

Ett bra verktyg kan göra stor skillnad i dina projekt. Men vilka funktioner bör man kräva av ett digitalt projektplaneringsverktyg? Det reder vi ut här!

Jobba med projektplanering

BLOGG

Från kaos till ordning: Uppnå dina mål med en aktivitetsplan

En aktivitetsplan kan göra stor skillnad för ett projekt. Här hittar du konkreta tips som hjälper dig att skapa en framgångsrik plan!

Återgå till arbete - normala rutiner

BLOGG

7 tips för en lyckad kvalitetssäkring av dina projekt

Kvalitetssäkring kan användas för att förutse och undvika några av de vanligaste fallgroparna i dina projekt. Här är tipsen för att lyckas!