59 procent högre vinstmarginal. Det har svenska organisationer där medarbetarna trivs och känner stor tillit till ledningen, enligt en undersökning från det globala analys- och konsultföretaget Great Place to Work. Här tittar vi närmare på sifforna och de viktigaste insikterna som företagsledare kan ta med sig från rapporten!
Så mår svenskarna på jobbet
Mellan februari 2020 och januari 2021 undersökte Great Place to Work upplevelsen hos 23 074 medarbetare på svenska företag. Medarbetarna, som arbetar på företag i varierande storlek och bransch, har tagit ställning till ett sextiotal påståenden om hur de upplever att deras arbetsgivare presterar inom områdena trovärdighet, respekt, rättvisa, stolthet och kamratskap.
Rapporten, som går under namnet ”Så mår svenskarna på jobbet”, inkluderar även en analys som jämför Sveriges bästa arbetsplatser med genomsnittliga svenska företag när det kommer till sjukfrånvaro, personalomsättning, vinst- och rörelsemarginal samt omsättning.
Resultaten från analysen tyder på stora fördelar för de organisationer som skapat en arbetsmiljö där medarbetarna trivs och känner tillit till ledningen.
– Att investera i sitt ledarskap och i sina medarbetare är något vi rekommenderar alla verksamheter som vill få ökad lönsamhet och samtidigt få ner graden av sjukfrånvaro och personalomsättning. Innovationskraft, nöjda kunder, bra rykte och bättre business – allt springer ur en hög grad av tillit, säger Maria Grudén, vd på Great Place to Work.
> Kommunikativt ledarskap – för dig som vill bli en bättre chef
Minskad sjukfrånvaro
Undersökningen visar bland annat att de företag som kvalar in på Great Place to Works topplista över Sveriges Bästa Arbetsplatser har en sjukfrånvaro som är nästan 50 procent lägre än det svenska genomsnittet. En minst sagt imponerande siffra!
Högre vinst- och rörelsemarginal
Trots att den låga sjukfrånvaron är imponerande blir siffrorna än mer anmärkningsvärda när de ekonomiska resultaten jämförs. Bland de stora och medelstora företagen som kvalar in på Great Place to Works topplista är vinstmarginalerna 59 procent högre än genomsnittet. Likaså är rörelsemarginalerna 42 respektive 37 procent högre i jämförelse med de 10 000 genomsnittsföretag som ingick i den ekonomiska analysen.
Stor korrelation mellan förtroende och hälsa
Något annat som blir väldigt påtagligt i undersökningen är att förtroendet för ledningen har en stor inverkan på medarbetarnas hälsa. Så mycket som 90 procent av de tillfrågade medarbetarna som uttrycker att de har ett högt förtroende för ledningsgruppen, instämmer också i påståendet att arbetsplatsen är psykisk hälsosam.
Kersti Bergström är vd för det snabbväxande affärssystemet Blikk i Piteå. Hon är övertygad om att företagskulturen hänger ihop med framgången.
– En kultur präglad av tillit skapar ett genuint driv och engagemang. På Blikk arbetar vi medvetet för att bibehålla och utveckla vår Blikk-anda som bygger på en platt organisation, förtroende, prestigelöshet och snabba beslutsvägar.
En viktig del i det arbetet är att ledningen löpande delar information med medarbetarna. Till exempel berättar Kersti Bergström varje månad om företagets ekonomiska resultat.
– Vi går igenom hur vi ligger till och planerar framåt. Jag tror att den här transparensen både skapar teamkänsla och förståelse för de beslut och prioriteringar vi gör.
Upptäck fördelarna med Blikk!
Våra kunder har ordet
Relaterade artiklar
BLOGG
Krånglig administration bidrar till att chefer byter jobb
Forskning visar att krånglig administration är en av de främsta orsakerna till att chefer byter jobb.
BLOGG
7 tips för ökad trivsel på arbetsplatsen
Det finns ett samband mellan god arbetsmiljö och företagets lönsamhet. Här hittar du sju tips som ökar trivseln på jobbet!
BLOGG
5 tips för minskad stress på arbetsplatsen
Här delar vi med oss av en handfull tips som kan hjälpa chefer och ledare att minska stressen bland sina medarbetare!