2021 – ännu ett rekordår för svenskt nyföretagande

Nya företag 2021

Under 2020 startades rekordmånga nya företag i Sverige. Ett rekord, som trots coronapandemins fortsättning, trumfades redan nästkommande år. Här tittar vi närmare på det svenska nyföretagandet 2021!

 

Nyföretagandet i Sverige fortsätter att blomstra

2020  var ett rekordår när det kommer till svenskt nyföretagande, då 73 500 nya företag startades, enligt statistik från Bolagsverket. Aldrig tidigare hade så många företag registreras under ett enskilt år – förens nu.

Trots att smittspridningen av coronaviruset fortsatt startades 78 711 nya företag under 2021, en ökning med 7,1 procent i jämförelse med rekordåret 2020, visar statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har analyserat.

– Varje nystart är viktig, eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Det är hoppfullt att Sverige även under pandemin får nya företag som skapar tillväxt så att återhämtningen kan bli långsiktigt hållbar, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

 

Ökning i större delar av landet

Nyföretagandet är inte koncentrerat till enskilda geografiska områden, utan ökar i majoriteten av Sveriges län. Ökningen var allra störst i Blekinge där antalet nyregistrerade företag var 13,2 procent fler under 2021 jämfört med 2020. Därefter följer Kronoberg och Gävleborg, där nyföretagandet gick upp med 13,1 respektive 12,7 procent. Undantaget är Norrbotten, där nyföretagandet minskade med 2,3 procent.

 

Flest nya företag inom e-handel

Under andra kvartalet 2021 ökade antalet nya företag med 25 procent inom bygg och anläggning jämfört med andra kvartalet 2020, enligt statistik från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser.

Ökningen av nystartade företag inom internethandeln uppgick till 52 procent och inom övrig detaljhandel (exklusive e-handel) till 30 procent. Under första halvåret uppgick nyföretagandet inom internethandeln till 67 procent och i övrig detaljhandel till 19 procent.

Nya företag inom e-handel

 

Aktiebolag är den populäraste bolagsformen

Majoriteten av företagen som startades under 2021 var aktiebolag. En trend som vi känner igen från föregående år, och som troligtvis beror på att kravet på aktiekapital då halverades – från 50 000 kr till 25 000 kr.

 

Större frihet – en stor orsak till ökningen

Man skulle kunna tro det motsatta, men pandemin har faktiskt bidragit till att svenskarna blivit mer positivt inställda till att starta eget företag. Enligt en undersökning, som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av konsultföretaget Kvadrat, har mer än var tredje som i dag har en anställning någon gång drömt om att starta eget.

För 15 procent av dessa har pandemin kommit att påverka hur man resonerar kring starta eget-planerna, varav 58 procent uppger att de nu är mer positiva till att starta eget än de var före pandemins utbrott.

– Anledningarna till att fler utvecklat tankarna på att starta eget är givetvis många. Men många har fått en försmak på friheten att kunna styra sin tid mer själv och att det är enklare att få familjepusslet att gå ihop när man inte har behövt åka till ett kontor under pandemin, kommenterar Anna Edshage, ansvarig för Kvadrats Göteborgskontor.

 

Nyföretagandet ser ut att fortsätta öka

Det finns mycket som tyder på att det svenska nyföretagandet kommer att fortsätta blomstra under många år framöver. Likt den ovan nämnda undersökningen visar ytterligare en Sifoundersökning, som genomfördes på uppdrag av Visma Spcs i november 2021, att var tredje svensk drömmer om att starta ett eget företag. Bland yngre personer mellan 18 och 29 år vill nästan hälften bli företagare. Vem vet – kanske får vi ett nytt nyföretagarrekord redan detta år?

 

Har du startat ett nytt företag? Blikk samlar företagets viktigaste funktioner i ett komplett affärsflöde – från sälj till projekthantering, tidrapportering och fakturaunderlag. Testa gratis i 14 dagar!

Upptäck fördelarna med Blikk!

Relaterade artiklar

Jobba med projektplanering

BLOGG

3 användare berättar hur Blikk underlättar deras vardag

Här berättar tre av våra användare hur de använder Blikk i vardagen för att minska sin administration, spara tid och öka lönsamheten!

Projektmetoder

BLOGG

Slipp utläggskaoset – testa kvittohantering digitalt

Med ett digitalt system sparar ni tid och slipper högar med kvitton. Här berättar vi mer om hur ni kan slippa utläggskaoset!

Tidrapportering

BLOGG

7 tips för att tackla en lågkonjunktur som företagare

Sverige väntas gå in i en lågkonjunktur. Här hittar du sju tips som kan hjälpa dig att tackla ett tuffare företagsklimat.

Några av våra supernöjda Blikk-kunder

JDG revision
Rockstore Engineering
Elite Accounting
Mero Rekrytering