Lärdomar från Svenskarna och internet 2021

Svenskarna och internet 2021

Svenskarnas digitala liv är numera lika vardagligt som deras verkliga liv. Den fortskridande digitaliseringen har bl.a. lett till att allt fler använder tekniken för att ta del av viktiga samhällstjänster och sköta sitt jobb på distans, enligt Svenskarna och internet 2021.

 

Svenskarna och internet 2021

Sedan början av 00-talet har Internetstiftelsen i Sverige genomfört och publicerat en omfattande undersökning, Svenskarna och internet, som tittar närmare på svenskarnas internetvanor. När de sammanställt resultatet från 2021 års upplaga blir det tydligt att tekniken har blivit en naturlig del av vår vardag.

  • 94 procent använder internet år 2021
  • 9 av 10 använder internet dagligen
  • Mobilen är den digitala enhet som används mest

 

Användningen av e-tjänster ökar

Idag kan man utföra många samhällstjänster över internet, via så kallade e-tjänster. Det innefattar allt från skattedeklarationer och vårdbesök till digitala brevlådor. Undersökningen visar att majoriteten av svenskarna, 9 av 10, har använt någon digital samhällstjänst under det senaste året.

Användning av e-tjänster

Den utbredda användningen av e-tjänster är ett tydligt exempel på hur svenskarnas digitala liv samverkar med det verkliga livet i allt större utsträckning. Denna trend återspeglar sig även inom affärslivet, där digitaliseringen har medfört att allt fler företag använder sig av digitala verktyg och tjänster för att effektivisera sitt dagliga arbete och öka lönsamheten.

– Allt fler kunder vill se och analysera data i realtid. I Blikk kan du analysera er tidsredovisning, arbetsordrar och projekt mot nyckeltal och kpi:er – något som ger bättre koll på verksamheten och kan öka lönsamheten på sikt. Här finns vinster att göra för företag som inte tagit steget ännu och digitaliserat de här processerna, berättar Kersti Bergström, VD på Blikk.

 

Hälften av svenskarna har arbetat hemifrån

Coronapandemins utbrott medförde att många svenskar blev tvungna att ta med sig jobbet hem. Undersökningen visar att hälften av de yrkesverksamma i Sverige har arbetet hemifrån det senaste året. Bland tjänstemännen är det ännu fler, 3 av 4, som arbetat hemifrån.

Arbeta hemifrån

> Nya undersökningar: hemmakontoret är här för att stanna

 

Hur tycker svenskarna att hemarbetet fungerat?

De allra flesta, mer än 8 av 10, tycker att det har fungerat bra att sköta sitt arbete på distans. Majoriteten vill även fortsätta att arbeta hemifrån när pandemin är över – men inte i samma utsträckning!

Heltidsarbetande som arbetat hemifrån vill fortsätta med det 2 dagar i veckan, vilket innebär att de vill vara på sin arbetsplats 3 av 5 arbetsdagar.

 

Hybridkontor blir allt vanligare

I takt med att coronarestriktionerna lättat har det också blivit tydligt att allt fler anställda vill varva mellan hemmakontoret och arbetsplatsen. Något som fått många företag att gå över till en hybrid arbetsmodell, enligt Tele2 och Sifos undersökning ”Det hybrida arbetslivet”.

– Det vi kallar hybrida arbetssätt, eller hybridkontoret, ett upplägg där medarbetare delar sin tid mellan kontorsarbete och distansarbete och samsas i de fysiska och digitala rummen, är det vi och många med oss tror starkt på framåt, säger Viktor Wallström, Kommunikations- och Hållbarhetschef på Tele2.

> Projektledning för hybridkontoret: vanliga missar och viktiga tips

Upptäck fördelarna med Blikk!

Relaterade artiklar

Projektplanering

BLOGG

Nya undersökningar: hemmakontoret är här för att stanna

Vi har gjort en djupdykning i tre undersökningar som tyder på att hemmakontoret är här för att stanna.

Jobba med projektplanering

BLOGG

Projektledning för hybridkontoret – så undviker du missarna

Att leda projekt på distans kan vara utmanande. Vi berättar hur du undviker de vanligaste missarna!

Projektmetoder

BLOGG

Ny undersökning: digitalisering ger ökad lönsamhet

Det lönar sig att digitalisera, visar Vismas Digitaliseringsindex. Här tittar vi närmare på resultat från undersökningen.

Några av våra supernöjda Blikk-kunder

Mero Rekrytering
Elite Accounting
Rockstore Engineering
JDG revision