Allt fler jobbkandidater uppger att möjligheten till distansarbete är viktigare än att ha en bra chef, enligt en undersökning från rekryteringskoncernen Novare. Här tittar vi närmare på denna trend – och delar med oss av tips som underlättar hemarbetet!
För tre år sedan var det drygt 45 procent av Novares rekryterare som upplevde att en bra chef var en viktig fråga bland kandidaterna under en rekryteringsprocess. Idag är denna siffra nere på knappt 30 procent.
– Det är anmärkningsvärt. Det kan ha att göra med att ledarskapet generellt blivit bättre i näringslivet och därmed ses som en hygienfaktor. Det kan också ha att göra med det ökade självledarskapet, idag förväntar sig kandidater att en chef snarare ska peka ut riktningen och sedan låta medarbetaren ta över, säger Fredrik Hillelson, vd och grundare för Novare.
Får stöd från andra undersökningar
Att distans- och hemarbete värdesätts allt högre bland anställda syns även i flertalet andra undersökningar. I en Sifo-undersökning, som genomfördes på uppdrag av bemanningsföretaget Randstad under december 2021, hamnar möjligheten till distansarbete högt upp på topp-tio-listan bland de mest attraktiva jobbförmånerna.
När coronapandemin bröt ut var drygt hälften av de yrkesverksamma personerna i Sverige tvungna att arbeta hemifrån, enligt Svenskarna och Internet 2021. De allra flesta, mer än 8 av 10, uppger även att de vill fortsätta med detta framgent – men inte i samma utsträckning.
I takt med att coronarestriktionerna lättat har det också blivit tydligt att allt fler företag gått över till en hybrid arbetsmodell, där medarbetarna fördelar sin tid mellan hemmakontoret och arbetsplatsen. Det visar Tele2:s undersökning ”Det hybrida arbetslivet”.
Kersti Bergström är vd för det snabbväxande affärssystemet Blikk i Piteå. Hon är övertygad om att möjligheten till hemarbete är viktigt för att öka såväl välmående som prestation bland medarbetarna.
– Distansarbetet fungerade väldigt bra under pandemin och vi har nu flertalet medarbetare som delar sin tid mellan hemmet och kontoret. De som varvar hemarbete med kontorsarbete upplever bland annat att det är enklare att få ihop livspusslet, samtidigt som de kan arbeta mer effektivt, berättar Kersti Bergström.
Tips för att underlätta hemarbetet
- En jämn arbetsbelastning ger nöjdare medarbetare. I Blikks resursplanering matchas all inplanerad tid mot kapacitet och ordinarie arbetstider. Om förutsättningar förändras finns det även möjlighet att anpassa scheman samt ändra och omfördela arbetsuppgifter.
- Distansjobbet ger frihet, men gränsen mellan arbete och fritid suddas lätt ut. Den där halvtimmen du jobbade efter middagen, var den kanske värd att debitera? Med Blikks tidrapportering tappar ni inte bort några fakturerbara timmar.
- Ett vanligt misstag vid distansjobb är att bara ”jobba på” utan pauser. Uppmana medarbetarna att schemalägga promenader, lunchraster och annat som ger energi.
Upptäck fördelarna med Blikk!
Våra kunder har ordet
Relaterade artiklar
BLOGG
5 trender som formar framtidens arbetsplats
Digitaliseringen har ändrat förutsättningarna för hur vi kan arbeta. Här tittar vi närmare på trender som formar framtidens arbetsplats!
BLOGG
Tips för ökat välmående när du arbetar på distans
Att skapa en trivsam arbetsmiljö hemma kan vara utmanande. Här hittar du tips för att öka ditt välmående när du jobbar hemifrån!
BLOGG
7 enkla tips för att öka trivseln på din arbetsplats
Det finns ett samband mellan god arbetsmiljö och företagets lönsamhet. Här hittar du sju tips som ökar trivseln på jobbet!